Alltid bareens mängdrabattAlltid bareens mängdrabatt

Från bomull till Box Fit T-shirt

2022-04-06

Från bomull till Box Fit T-shirt

Idag är klimatfrågan ett samtalsämne som dagligen debatteras. Alla är vi förhoppningsvis medvetna om att det nu är viktigare än någonsin att vara klimatsmart och så miljövänlig som möjligt i sitt levnadssätt. Klädindustrin har varit och är dessvärre fortfarande en av de största miljöbovarna som finns. Flertalet olika källor menar att klädindustrin står för upp mot 8-10% av de totala koldioxidutsläppen i världen varje år. Klädindustrin och slit-och-släng kulturen skapar även tusentals ton i avfall av bortkastade kläder och kräver hundratusentals flera liter vatten till produktionen.

Idag kan därför valet mellan hållbart producerade, ekologiska kläder och de som inte är det kan ha en enorm effekt. Det är dock inte alltid enkelt att välja rätt som kund då man själv inte har insyn i hela produktionsprocessen. Vi på BAREEN T-SHIRT kan till exempel förklara att bomullen vi använder i våra produkter uppfyller alla certifieringar som GOTS, BSCI, OEKO - TEX100 och OCS.  Det låter säkert fint och avancerat (därför det är det också) men det ger inte en som kund mer insyn i hur ens T-shirt produceras från bomull till Box Fit. Därför vill vi nu förklara så tydligt som möjligt för er hur vår process av att skapa ekologiskt, hållbart producerade T-shirts går till.

Största delen av vår produktion sker i Dhaka, Bangladesh. Det innefattar allting från odlingsprocessen, till reningsprocessen, till behandling, till färgning av garnet och även sy- och designprocessen. Det är även på samma fabrik som vår bomull kammas, eventuellt blir “sandwashed” och “stonewashed" för att antingen göra den mjukare eller skapa en vintage look. Våra produkter tillverkas på en familjeägd fabrik som har existerat sedan 1999 vilket innebär att de i många år har utvecklat och moderniserat deras produktionsanläggning. För oss är detta viktigt då det framförallt innebär att de har haft tid att utveckla och operationalisera godkända mänskliga arbetsförhållanden. Bara för att nämna några så erbjuder de t.ex. deras anställda gratis lunch varje dag, rent dricksvatten tillgängligt överallt, hygieniska toaletter, individuella bönerum för män och kvinnor, barnpassning, lagstadgad minimilön och mycket mer. Allt detta backas upp av deras internationellt verifierade certifikat och det faktum att vi själva har besökt fabriken och är välkomna att göra det när som.

Förutom det faktum att de tar väl hand om sina anställda, har deras år av erfarenhet gjort dem ytterst effektiva. De använder ytterst moderna maskiner till produktionen. De renar allt vatten som används i produktion med ett Effluent Treatment Plant (ETP), som är ett slags reningsverk som som återställer vattnet till en så pass ren kvalitet att man kan dricka det igen eller släppa tillbaks det i naturen. Vid färgning processen av tyget används kemikalier från Schweiziska Huntsman som är REACH-godkänt av Europakommissionen till användning för människor (högsta globala standarden). Förutom det så är bara självaste faktumet att hela produktionen av våra T-shirts är “in house” betydligt mer klimatsmart, då det hela inte behöver transporteras långa sträckor för att färdigställa produktionen. Det ger oss också mer överblick och insyn i arbetsförhållandena genom hela vår produktionskedja.

Det blev en rätt så teknisk, detaljerad blogg med många avancerade termer och komplicerade begrepp. Det är helt enkelt därför att processen av att producera en hållbar, ekologisk T-shirt från start till slut är riktigt detaljerad, avancerad och komplicerad. Det finns flertalet andra certifieringar eller processer som vi också har sett till upprätthålls och möts i produktionen av våra T-shirts, men det hade resulterat i allt för komplicerad läsning att nämna allihop. Istället hoppas vi nu att ni förstår hur vi faktiskt har planlagt för att vår T-shirt ska vara hållbart producerad från början till slut, från bomull till Box Fit.  Det här är bara en T-shirt. En hållbart, extremt genomtänkt T-shirt.

Korg


Din varukorg är tom

Se dina produkter: