Fri frakt från 599 kr l Fri retur l Leverans: 1-2 dagar

Fri frakt från 599 kr l Fri retur l Leverans: 1-2 dagar

Bara En Frulle: Jeanette Ottesen

2022-01-21

Bara En Frulle: Jeanette Ottesen

I sjunde utgåvan av ‘Bara En Frulle’ har Anthon inviterat den tidigare professionella danska simmaren Jeanette Ottesen på lunch. Över italiensk comfort food på restaurangen Cantina, i Köpenhamn, snackas det om den stenhårda kulturen inom sport på elitnivå, en odefinierbar framtid och lusten till att vilja prova något nytt.

Varför äter vi just här på Cantina idag?

“Jamen, därför att du betalar såklart! Nej men jag hade inte några riktigt bra lunchidéer, så därför fick du lov till att välja. Jag har tur att jag faktiskt äter det mesta, så oftast till lunch äter jag det som finns i kylskåpet. En smörgås, en sallad eller rågbröds bit med ost och gurka.”

Berätta lite om dig själv: Vem är du?

“De flesta känner nog till mig generellt sett som professionell simmerska. Jag började simma därför att mina föräldrar hade en regel om att man skulle gå till en aktivitet när man kom hem från skolan - inte bara slänga sig på soffan. Först var jag med i bäver gruppen, sedan delfin gruppen och sedan i talanglaget. De fortsatte att flytta upp mig då jag blev för bra för grupperna jag var i.”

"Egentligen tänkte jag inte så mycket över om jag var bra eller inte. Jag tyckte bara det var roligt ju. Men det utvecklade sig. Jag startade då jag var 12, och jag var till mitt första OS, då jag var 16.”

Vad är det viktigaste telefonsamtal du har ringt eller fått?

“På en tidpunkt tog jag en paus från landslaget i tre år för att ägna mig åt med klubb simning. I landslaget är det en stenhård miljö, så jag saknade lite att bara ha roligt med simningen. Priset var dock att jag till slut märkte att klubb simning inte pressade på min utveckling.

Därför ringde jag till landslagets tränare och sa: ‘Jag tror nog jag har behov av att få en avhyvling. Jag behöver mer strukturerad träning.’ Det samtalet gjorde så att på riktigt fick en internationell karriär. Ett halvår senare var jag nämligen på mitt första VM - och vann guld.”

BARA EN FRULLE

Varje månad bjuder BAREEN T-SHIRT en spännande gäst på lunch i en restaurang som gästen valt själv. Man snackar och har det trevligt över lite god mat, och lunchpausen blir ett kort men härlig break mitt i vad som ofta är en hektiskt dag. Vi hoppas att du vill läsa vår lilla blogg som heter “Bara En Frulle”. Kanske i din egen lunchpaus, eller precis när du vill.

Idag äter vi lunch med den före detta professionella simmerskan Jeanette Ottesen, som lämnar ett spår av guldmedaljer efter sig. Faktiskt så är hon Team Danmarks mest vinnande atlet överhuvudtaget. Nu ska hon bege sig ut på nya äventyr, och dem kan du följa med på via hennes Instagram. Hennes älsklings t-shirt från BAREEN T-SHIRT är vår Box Fit Heavy i vit. ." 

”Min mamma sa alltid, att magkänslan aldrig har fel. Det är en så bra guide i livet. Man kan alltid märka, när man inte har lyssnat på den.”

När vaknar du på morgonen?

“När mina barn väcker mig. Jag är en B-människa, så jag tycker att det är obarmhärtigt att bli väckt 6.30 på morgonen. Förr i tiden kunde jag utan problem sova till kl. 12, och det kan jag fortfarande, om jag får lov till det. Men det får jag inte”

Hur var du som barn?

“Jag tyckte verkligen om att vinna, och så var jag väldigt envis. Det är jag faktiskt fortfarande: speciellt när det handlar om att göra de saker som gör mig glad.”

Vad var din skärmtid på din Iphone förra veckan?

“För att det inte ska vara en lögn, så måste jag erkänna att jag inte har en iPhone för tillfället, så jag vet faktiskt inte, vad min skärmtid är. Jag vill gissa på att jag är nere på 1,5h om dagen. Förut låg jag på cirka det dubbla - vilket också är relativt lite har jag förstått!”

Vad är din sämsta vana?

“Jag tycker att jag har många. Den allra värsta är nog att jag äter riktigt mycket. Det borde jag sluta med. Jag måste komma ihåg att jag inte är en elitidrottare längre.”

Vad motiverar dig?

“Tidigare så var det alltid ett mål. Ett EM, VM eller OS att arbeta mot. Desto bättre jag blev, desto mer prestige fick det hela. Nu är jag däremot i ett helt annat stadie av mitt liv. Nu motiverar det mig, när folk är glada. Jag tycker om good vibes. God energi. Så motiverar det mig också när jag får beröm. Jag är som en liten hund på det sättet.”

Om du hade kunnat resa tillbaka och ge ditt yngre själv ett bra råd, vad hade du då sagt?

“Hela min karriär har jag försökt att passa in. Jag har alltid tvivlat på, om jag var bra nog, och om det fanns någon som tyckte om mig. Jag kände mig som det svarta fåret. Det handlade nog om något som låg mycket djupare än att bara vinna.

Därför är ett solklart råd till den yngre versionen av mig själv: Skit i, om du passar in. Det är mycket ballare att vara sin egen.” "

Har du ett bra råd till andra, som drömmer om en karriär inom sport?

“1) Lita på din magkänsla, och 2) låt bli att försöka vara någon som du inte är. Det kommer bara göra dig utmattad. Det finns så många normer och regler i sportvärlden: Vi måste se ut på ett speciellt sätt, vi ska väga något specifikt, vi ska vara långa, ha långa ben, långa armar. Det finns så mycket, att jag kunde bli helt knäckt över det. Men du kan bli duktigt, oavsett om hur din kropp är byggd.”

Hur ser framtiden ut för dig?

“Häromdagen blev jag frågad, om jag fortsätter att träna lika hårt, nu när jag har avslutat karriären. Svaret är NEJ. Jag ser fram emot till att inte ha biffigare armar än de flesta män i Köpenhamn. Jag vill gärna se ut som en vanlig kvinna. Det är de små sakerna, jag ser fram emot.

Resten av 2021 skall gå åt till nöje och att njuta. Jag har gjort något hela tiden hela mitt liv, så nu ska jag ha det najs. Det är många som frågar om jag kommer vara sportkommentator. Det kommer jag inte. Men jag har en försiktig dröm för framtiden om TV. Jag kan föreställa mig som värd för något program, som kanske ‘Godmorgen Danmark’, där jag får lov att dela med mig lite av mig själv. Men jag stressar inte över framtiden. I stunden vill jag bara roa mig.

Följ Jeanette Ottesen på Instagram

Korg


Din varukorg är tom

Se dina produkter: